İbikli Ateş Sırtlı Sülün (Lophura ignita)

Diğer Adları : Veillot ibikli ateş sırtlı sülün, Lophura ignita rufa. Bornean ibikli ateş sırtlı sülün.Lophura ignita ignita

Alt Türleri :
1) Bornean ibikli ateş sırtlı sülün.L.i.-Güney bornea’ya özgüdür.
2) Greater bornean ibikli ateş sırtlı sülün.L.i.nobilis-Kuzey Bornea’ya özgügür.
3) Malayan veya Veilott ibikli ateş sırtlı sülün.L.i.rufa-Malay yarımadası yada sumatra’da bulunur. 
4) Delacour ibikli ateş sırtlı sülün.L.i.macartney-Güneydoğu sumatra’da bulunur.

Ana Vatanları : Tayland, Malaya, Sumatra ve Borneo.

Tanım : Erkekler yüz uzantıları açık kobalt mavisidir ve dört lob içerir. Bunlar gözün çevresinde düzenli bir şekilde yerleşmiştir ve alt lobun üstünde bir kırmızı nokta vardır. Bacaklar koyu kırmızıdır. Büyük bir kuyruğu vardır. Orta kuyruk tüyleri beyazdır. Tüm göğsü ve vücudunun yanları koyu mavi, yanlardaki tüylerde değişen genişliklerde beyaz şaft çizgiler vardır. Sırtındaki bakır rengi lekede kırmızı daha çok eflatun daha azdır. Dişiler başı ibiği ve üst kısımları kestane rengi kanat ve kuyruk örtülerinde ince siyah çizgiler vardır. Çene ve boğaz beyazdır. Bacakları kırmızıdır. Kuyruğunun tamamı kestane rengindedir.

Üreme Zamanları : Mayıs’tan Ağustos’a kadar.

Üreme Yaşı : Üçüncü yıl.

Yıllık Yumurta Sayısı : 4-6 yumurta.

Kuluçka Süresi : 24 gün.

Yetiştirme Bilgileri : Erkekler hem bakıcılarına hem de diğer kuşlara karşı agresif olabilirler. Üreme mevsiminden önce erkeğin başka bir kafeste bulundurulması gerekir. İlk yumurta yumurtladıktan sonra erkek dişinin kafesine konmalıdır. Çok eşli değillerdir. Dişiler yumurtlamak için çalılar altında bir noktayı seçer. Tropik bir iklimden geldikleri için fazla soğuğa gelemezler. Kümes tabanı iyi yeşillendirilmelidir. Ateş sırtlılar yükseğe tünemeyi severler.

Geri