Himalaya Monal Sülünü (Lophophorus impeyanus)

Diğer Adları : İmpeyan sülünü, İmpeyan monal.

Alt Türleri : Şu anda bilinen alt türü yoktur. Ancak yapılan çalışmalar kuzeybatı Hindistan’da budunda beyaz leke olmayan ve göğsünde daha çok yeşil olan kuşları yeni bir alt tür alt tür olarak belirlenebilir.

Ana Vatanları : Himalayalar, doğu Afganistan dan batı Çin e kadar kayalık, otlarla kaplı çayırlarla ve kışları kozalaklı ağaçların olduğu karma ormanlar.

Tanım : Erkeği güzel metalik yeşil, eflatun ve mavi renklerle donanmıştır. Ayrıca budunda büyük bir beyaz leke vardır. Göğsü ve alt kısımları siyah kuyruğu bakır rengindedir. Tavus kuşunda olduğu gibi tepesinde parlak yeşil uzantıları vardır. Gözün çevresinde turkuvaz mavisi çıplak bir benek vardır. Dişiler her tarafları kahverengi ve siyah açık sarı ve beyaz ince çizgiler vardır. Boğazı beyazdır. Kısa bir ibiği vardır. Gözlerinin çevresinde mavi bir benek vardır. İlk yıl erkekler dişilere benzer ancak daha iridirler ve boyun ve göğüslerinde siyah tüyler vardır.

Üreme Zamanları : Nisan ayında.

Üreme Yaşı : ikinci yıl.

Yıllık Yumurta Sayısı : 4 ile 6 yumurta.

Kuluçka Süresi : 28 gün.

Yetiştirme Bilgileri : Güçlü gagası ile toprağı deşerler otları çalıları ve kümesteki yeşillkleri tahrip ederler. Kazılması zeminde rahat ederler ancak zemin kuru olmalıdır rutubetten olumsuz etkilenirler. Soğuk havayı tolere edebilirler ancak aşırı sıcağa dayanamadıklarından barınak ve gölgelik alanlara ihtiyaç duyarlar. Büyük olmalarına rağmen kibar kuşlardır ve dişiler uysallaşırlar. Çığlıkları bazen çok yüksek olabilir. Yumurta yemi ve tahılla beslenirler, yeşilliği severler.

Geri